Hvorfor vælge Rudehøj? / Rammer og regler / Mobiltelefoner og skærme
Mobiltelefoner og skærme
Mobiltelefoner og skærme
Vi er helt med på, hvad mobiltelefonens platform betyder for os alle, og dermed også for vores teenagere. Vi har fået masser af muligheder i vores hverdag med både computere, smart watches og telefoner.
På Rudehøj ønsker vi at vi i løbet af skoleåret arbejder med vores personlige brug af skærme og de inputs de giver os i hverdagen. Vi har besluttet en tilgang, hvor vi både snakker med de unge om vaner og forbrug af skærme, hvor vi får kompetente foredragsholdere til at udvide vores perspektiver på området. Og så ønsker vi, at vi alle lærer mere om både os selv, og hvordan vi bliver påvirket af vores skærme.
Det betyder, at det vil være en vigtig del af efterskoleåret, at vi har dialog om netop dette.
Samtidigt, så tror vi også på, at det kan gøre noget godt for os, når vi er frie af vores mobiler. Det kan hjælpe os til at være mere nærværende og til stede – i fællesskab, til undervisningen eller til måltidet.
På baggrund af alle disse overvejelser har vi besluttet følgende retningslinjer for skoleåret 2025-2026
Vi går ind i det med åbne øjne. Vi ved godt, at det bliver svært for nogen, og det kommer til at kræve noget af os – en del af de unge mennesker har nærmest fast haft telefonen i lommen siden 3. klasse.
Men, vi tror som sagt, at det er godt for den enkelte og for fællesskabet at få fokus på den virkelighed vi står midt i som forbrugere af smartphones.


Ingen telefoner i opstartsperioden
På Rudehøj ønsker vi en skoleopstart, hvor vi netop er mere til stede, mere nærværende. Vi ønsker at facilitere et stærkt fællesskab lige fra starten af skoleåret.
Derfor har vi besluttet, at vi i skoleåret starter året op med at alle elever afleverer deres mobiltelefoner – derefter låses telefonerne inde, og så kan eleverne få dem tilbage efter vores introtur.
Hvis man i perioden op til udleveringen får brug for sin telefon til fx at ringe hjem bruge elektronisk sundhedskort eller lignende, så vi man få sin telefon låst ud til det. Når behovet er løst, så kommer telefonen tilbage i et aflåst skab igen.
Men, man skal huske at have et fysisk betalingskort eller kontanter med på skolen, hvis man skal bruge penge – for man kan ikke bruge sin mobilbetaling i de to uger. Hvis man bestiller pakker, så skal de også sendes direkte til skolen, da man ikke har sin telefon til at bruge ved afhentning i en pakkeboks – i hvert fald ikke i disse uger.
Ingen telefoner i undervisningen
På Rudehøj ønsker vi, at vores undervisningsrum og måltider er uden mobiltelefonen, så fokus kan være på undervisningen og måltidsfællesskabet. Det betyder i praksis, at mobiltelefonen bor på værelset indtil efter middagsmaden, samt hvis der er arrangementer om eftermiddagen eller aftenen.
Mobiltelefonen skal desuden i tidsrummet 22.30–07.00 være på lydløs/flytilstand, og må ikke benyttes til andet end vækkeur, hvis man har det behov. Vi anbefaler dog alle at have et decideret vækkeur med.
Hvis man ikke kan lykkes med disse retningslinjer, så sørger vi som skole for at opbevare telefonen låst ind på lærerværelset.
